Jadikan semula Malaysia pusat ilmu ahli Sunnah – Sinar Harian

image (1)

KUALA LUMPUR – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengajak ulama dan ilmuan Islam di negara ini supaya berusaha mengembalikan semula kedudukan Malaysia sebagai pusat pengembangan ilmu Ahli Sunnah Wal Jama’ah di rantau ini.

Beliau berkata, negara ini pernah menjadi wilayah ilmu Islam dalam pelbagai bidang seperti ilmu Kalam dan Aqidah; Fiqah; Tasawuf serta pemikiran dan falsafah mengikut aliran beberapa Imam termasuk Imam Abu Hasan Asy’ari, Imam al-Syafi’i dan Imam al-Ghazali.

“Oleh yang demikian, sudah pastilah ajaran Ahli Sunnah Wal Jama’ah perlu terus diperkukuh dan diperkasakan di Malaysia,” katanya ketika berucap merasmikan seminar Pencerahan Tasawur Ahli Sunnah Wal Jama’ah di Masjid Wilayah Persekutuan di sini hari ini.

Muhyiddin menarik perhatian bahawa apabila berkata ajaran Ahli Sunnah Wal Jama’ah, yang menjadi pegangan umat Islam di Malaysia, merupakan asas penting kepada keamanan, kestabilan dan keharmonian di negara ini.

Katanya, aliran itu merupakan faktor yang mendidik umat Islam di negara ini supaya mengamalkan nilai-nilai kesederhanaan serta mengelakkan tindakan melampau dalam hubungan antara kaum dan agama.

Muhyiddin berkata kerajaan komited untuk memastikan usaha dakwah dan tarbiah di Malaysia dapat diperluas dan diperkukuh dalam memberi kesedaran serta pencerahan kepada umat Islam mengenai ajaran Islam sebenar berpandukan Ahli Sunnah Wal Jama’ah.

Katanya, bagi merealisasikan matlamat itu, kerajaan sentiasa bersedia bekerjasama dan menyalurkan bantuan kepada ulama, institusi dakwah dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berkenaan.

“Adalah diharapkan institusi dakwah dan NGO Islam dapat memainkan peranan penting sebagai rakan negara dalam usaha memelihara serta memperteguh akidah umat Islam di Malaysia.

“Saya percaya usaha dakwah dan tarbiah yang berterusan dapat membina sebuah masyarakat yang beriman, berakhlak dan bertakwa, ciri penting sebuah masyarakat serta negara yang diredai Allah,” katanya.

Muhyiddin menegaskan di samping memberi pencerahan dan memperkasa ajaran Ahli Sunnah Wal Jama’ah, masyarakat Islam juga perlu diberi kefahaman tentang ancaman fahaman serta falsafah pasca modenisme terutama liberalisme dan pluralisme.

Menurut Muhyiddin, fahaman dan falsafah liberalisme dan pluralisme di Malaysia semakin menular apabila terdapat pihak yang secara berani dan lantang mempersoal pihak berkuasa agama terutama institusi fatwa serta mahkamah.

“Hukum-hukum yang telah diputuskan secara qati’ dalam Islam seperti pengharaman meminum arak, berzina, murtad dan perkahwinan sejenis dipersoalkan atas alasan ia bertentangan dengan kebebasan dan hak asasi manusia.

“Malah, ada pihak secara terang-terangan mendesak supaya sistem perundangan Islam yang telah sekian lama dilaksanakan di Malaysia dihapuskan kerana dikatakan mencabuli prinsip hak asasi manusia sejagat,” katanya.

Beliau berkata fahaman seperti itu yang secara jelas bertentangan dan terpesong daripada landasan akidah umat Islam perlu segera dibendung antaranya dengan memberi pencerahan serta pemahaman jelas kepada umat Islam tentang ajaran sebenar.

Sekiranya umat Islam memahami hikmah di sebalik hukum-hukum Islam, mereka tidak akan mempersoalkan lagi syariat Islam dengan menggunakan neraca pemikiran yang asing daripada tasawur Islam sebenar, tegasnya.

Mengenai seminar itu, Muhyiddin berkata ia diadakan tepat pada masanya iaitu ketika umat Islam yang berpegang teguh kepada ajaran Ahli Sunnah Wal Jama’ah berdepan dengan pelbagai cabaran dari segi pemikiran, nilai dan budaya yang dibawa arus globalisasi.

Seminar dua hari anjuran Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat) itu antara lain menyaksikan pembentangan sembilan kertas kerja berkaitan ajaran Ahli Sunnah Wal Jama’ah. – Bernama

Sinar harian
20hb Mei 2014

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: