Ajaran Ahli Sunnah Wal-Jamaah asas keamanan – Astro Awani

Ulama dan ilmuan Islam diminta memainkan peranan bagi mengembalikan semula kedudukan Malaysia sebagai Pusat Pengembangan Ilmu Ahli Sunnah Wal Jamaah. Menurut Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ia merangkumi ilmu kalam dan akidah, fiqah, tasawwuf serta pemikiran dan falsafah. Tan Sri Muhyiddin berucap merasmikan seminar pencerahan tasawwur ahli sunnah wal jamaah di ibu negara petang tadi.

Beliau berharap institusi dakwah dan pertubuhan Islam dapat memainkan peranan penting sebagai rakan negara dalam usaha memelihara dan memperteguh akidah umat Islam. Katanya, aliran ahli sunnah wal jamaah yang sebati dengan masyarakat Islam di Malaysia adalah faktor utama yang mendidik ummah mengamalkan nilai kesederhaan serta mengelak tindakan melampau dalam hubungan antara kaum dan agama.

Justeru, umat Islam perlu dilengkapi dengan kekuatan ilmu bagi memahami prinsip serta nilai ajaran Islam sebenar sekaligus memperkukuh serta memperkasakan aliran ahli sunnah yang menjadi asas penting keamanan, kestabilan dan keharmonian negara.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: