Raja-Raja Melayu Berperanan Mendaulat Dan Memartabat Islam

KUALA LUMPUR, 5 Jan (Bernama) — Sultan dan Raja Melayu, yang merupakan Ketua Agama Islam, mempunyai peranan dan tanggungjawab untuk mendaulat dan memartabatkan agama Islam mengikut kuasa yang ada pada mereka.

ShamrahayuPensyarah Kulliyyah Undang-Undang Profesor Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Madya Dr Shamrahayu Abdul Aziz berkata konsep Raja Berperlembagaan tidak seharusnya menghalang Institusi Raja-Raja untuk melaksanakan peranan mereka sebagai Ketua Agama Islam.

“Dengan pengiktirafan setelah sekian lama, sudah sampai masanya bagi Raja-raja merealisasikan kedudukan baginda sebagai Ketua Agama,” katanya ketika membentangkan kertas kerja bertajuk ‘Kedaulatan Islam Sebagai Agama Negara-Peranan Raja-Raja Melayu Berpaksi Perlembagaan Persekutuan’ pada Seminar Mendaulatkan Islam Agama Negara (SEMAIAN) di sini Sabtu.

seminar SEMAIAN-logo1Shamrahayu berkata sebagaimana difahami daripada sejarah dan penerimaan prinsip raja sebagai Ketua Agama, kuasa, peranan dan tanggungjawab berhubung hal ehwal agama Islam serta adat istiadat Melayu sepenuhnya berada di bawah ruang lingkup budi bicara Raja-Raja.

Katanya sebarang tindakan atau apa jua perkara berhubung agama Islam dan Melayu hendaklah diurus dan diselenggara menurut kehendak Raja-Raja (dengan nasihat mufti atau institusi lain) yang bertanggungjawab memberi nasihat dalam hal berkenaan.

— BERNAMA

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: