PERUTUSAN MUAFAKAT SEMPENA MA‘AL HIJRAH 1433

Al hamdu lillahi rabbi ’l-‘aalamiin, wa bihi nasta‘in ‘ala umuur  ’ id-dunya wa ’d-diin

Allahumma solli ‘ala Sayyidi ’l-kawnayn wa ’th-thaqolain,

wa ‘ala aalihi ’t-toyyibina wa ’t-thoohirin

wa ‘ala ashhaabihi ajma‘in

wa ‘ala ansoorihi ila yawmi ’d-diin.

Amma ba‘du

Sempena  kedatangan tahun baharu Hijrah yang ke 1433 ini, Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia atau ringkasnya MUAFAKAT, bersama-sama Ummah Islamiyyah seluruh dunia turut menyambutnya.Bagi MUAFAKAT, kedatangan tahun Hijrah 1433 ini, disambut dengan perasaan  gembira bercampur insaf yang amat mendalam. Kita bergembira kerana Allah Yang Maha Pengasih, masih memanjangkan hayat kita dalam Iman dan Islam serta masih diberi-Nya sedikit sebanyak kemampuan untuk memikul Risalah al-Khalidah ini. Namun,  dalam pada itu, kita amat insaf, mengenangkan kualiti Iman dan Islam yang ada pada diri kita dan juga mengenangkan situasi Ummat Islamiyyah seluruhnya.

Pada paras diri,kita mengenangkan kualiti Iman kita. Kita amat terkenang peringatan Nabiyy sollallahu ‘alayhi wa sallam yang pengasih itu, menggambarkan Iman seperti sehelai kain yang berpotensi menjadi lusuh dan buruk. Juga kita mengenangkan ingatan Nabiyy kita itu sollallahu ‘alyhi wa sallam, bahawa Islam yang ada pada diri Ummatnya juga berpotensi terungkai satu demi satu.

Pada paras Ummat keseluruhannya pula,kita terkenang dan amat bimbang, sebagaimana yang disabdakan Nabiyy sollallahu ‘alayhi wa sallam bahawa Ummat Islam akan menjadi seperti hidangan makanan, yang diratah oleh musuh; dan seperti buih, yang tidak ada apa-apa kekuatan sedikit pun, walau pun banyak; dan Baginda mengingatkan Ummatnya supaya berhati-hati agar tidak mengikut telunjuk orang-orang Yahudi-Nasrani yang berusaha sedaya upaya memperdayakan Ummat, sehingga mereka masuk ke lubang biawak Yahudi-Nasrani  laknatullah itu.

Lima jenis peringatan yang diberikan oleh Nabiyy sollallahu ‘alayhi wa sallam yang amat pengasih kepada Ummatnya ini, wajib menjadi renungan mendalam dan utama sepanjang hayat dan menjadikan suluhan hidup kita.

Mengenai Iman yang berpotensi menjadi lusuh dan buruk, ini adalah kerana iman itu tidak dijaga dengan baik sehingga ia dapat dimasuki anasir-anasir perosak. Iman yang lusuh, buruk dan rosak itu boleh disegarkan dan dipulihkan semula dengan kaedah seperti yang disuruh Nabiy sollallahu ‘alayhi wa sallam yang amat pengasih itu sendiri. Iman itu dapat diperbaharui dan dijana semula seperti sabdanya: jaddiduu iimaanakum=perbaharuilah iman anda sekalian, dengan:akthiruu min qawli la ilaha illa Allah=membanyakkan berkata (membaca) la ilaha illallah. Zikir ini tidak mempunyai had jumlah maksimum kerana firman Allah: zikran kathiira=zikir sebanyak-banyaknya.Dengan cara ini, moga-moga kita akan berjaya-la‘allakum tuflihuun dalam memperbaiki kualiti iman dan dalam mengharungi hidup di dunia yang penuh tipu daya, ujian dan permusuhan dari golongan Kuffar dengan keimanan yang jitu dan kaamil itu.

Mengenai pegangan Islam yang juga berpotensi terhakis dan terungkai sedikit demi sedikit, maka Allah dan Nabiy-Nya yang pengasih itu, menganjurkan kita mengikatkan diri secara simpul mati kepada para Solihin – solih dalam  ‘ilmu dan ‘amal –  serta beriltizam dengan Jama‘ah Muslimin sejati dari kalangan Ahli Sunnah wa al-Jama‘ah: ‘aqiidatan wa syarii‘atan wa akhlaaqan.

Peringatan Nabiy sollallahu ‘alayhi wa sallam mengenai Ummat Islam sebagai hidangan makanan yang menjadi keghairahan Kuffar itu, maka Ummat Islam wajib berwaspada dan senantiasa membentengi diri dengan sifat qahhar yakni sifat gagah perkasa. Ummat perlu  memproses diri menjadi sejenis ‘makanan’ seperti yang dalam pepatah Melayu disebut sebagai: dicincang tak hancur, direbus tak empuk, direndam tak basah.Biar musuh hanya dapat melihat dengan mata terbeliak dan penuh kegairahan untuk meratahkannya tetapi kempunan, kerana kualiti ‘makanan’ yang diidamkan itu tidak mampu dimilikinya kerana terpaksa membayar dengan harga yang terlalu mahal dan juga tidak mampu untuk meratahnya pula. Ummat perlu segera mengubati pelbagai penyakit  yang menghinggapi diri mereka yang menyebabkan mereka lemah dan menjadi makanan Kuffar persis seekor singa garang yang banyak penyakit kronik dan menjadi hurungan lalat dan langau!. Mereka perlu menjadi kuat jasmani dan imani dan bingkas bangkit untuk mematahkan musuh itu pula, demi meratakan Risalah Muhammadiyyah disegenap pelesok ‘alam. Pada hakikatnya, seperti yang Allah beritahu kita, golongan Kuffar cuma seperti baytu ’l-‘ankabuut,rumah labah-labah sahaja, yang tidak ada apa-apa kekuatan sedikit pun !.

Diberitahunya juga kepada kita, akan sampai satu ketika, Ummat Islam amat banyak bilangannya tetapi keadaannya seperti buih sahaja. Buih tidak mempunyai apa-apa kualiti pun dan tiada sebarang kekuatan bahkan untuk mempertahankan dirinya sendiri pun tidak mampu. Ia boleh  dipermainkan, walau pun hanya oleh hembusan bayu yang sangat lemah. Perumpamaan ini ditujukan secara umum kepada Ummat Islam kerana tidak mampu  memikul dan mempertahankan amanah Allah dalam memelihara Agama dan Ummah. Juga tidak mampu  menolak provokasi, pembulian, pemaksaan, penjajahan dan hegemoni Yahudi-Nasrani terhadap Ummat Islam.  Justeru kelemahan yang ada pada Ummat, Ummat hanya berputih mata melihat Agama dan Ummatnya disiat-siat seperti helang menyiatkan daging mangsanya.Bahkan yang lebih malang ada orang dikalanganUmmat yang larut dalam perut musuh Allah itu.

Buih-buih yang lemah,mudah lebur dan mudah larut itu, wajar dikembalikan semula kepada sifat asalnya iaitu air. Air memiliki tenaga raksasa yang darinya kita dijadikan. Air inilah yang diberitakan Allah, telah menenggelamkan dunia yakni menenggelamkan golongan Kuffar musuh Allah dan Rasul-Nya di zaman Nuh ‘a.s. Air ini jugalah yang telah merobohkan empangan Ma‘arib, yang sekali gus meruntuhkan tamadun Saba’ yang hebat itu, kerana durhaka kepada Risalah Rasul-Nya. Bahkan Fir‘awn pun dimamah air!.Pada zaman kita, kita menyaksikan sendiri tenaga air, yang dinamakan fenomena tsunami yang amat digeruni itu. Titik-titik air yang terpisah-pisah dan bercerai-cerai tidak ada apa-apa kekuatan sedikit pun, tetapi apabila ia bergabung secara padat dan mantap dalam paduan kumpulannya, maka tenaga kerdil ini boleh bertukar menjadi tenaga raksasa, yang dalam sekelip mata sahaja boleh  meranapkan apa sahaja: membujur lalu melintang patah.

Mengenai asakan gerombolan Yahudi-Nasrani yang menerkam dan mengheret Ummat ke lubang biawak mereka, dapat dipatahkan dengan kita memusnahkan pusat-pusat operasi mereka dikalangan agentur mereka yang berwajah Islam.Ummat Islam perlu mengenali wajah-wajah Islam mereka yang berbagai-bagai itu.Kegagalan mengenali wajah mereka itu akan menyebabkan kita terheret  ke lubang biawak mereka.Kita senantiasa kena berwaspada sepanjang masa memahami aktiviti dan strategi mereka – Yahudi-Nasrani – untuk memurtadkan Ummat Islam.

Ummat yang menjadi bahan ratahan musuh, lembek seperti buih dan mudah terpengaruh dengan ajakan Yahudi-Nasrani, adalah berpunca dari kelemahan sendiri – lemah ruhaniyy dan jasmaniyy. Kita patut membina kekuatan dan menjadi kuat untuk melaksanakan misi rahmatan li ’l-‘aalamiin demi mengembalikan semula kemulian dan martabat manusia,kemakmuran yang menyeluruh, keadilan yang merata dan kesejahteraan yang sebenar, di muka bumi ini.

Lemahnya Ummat Islam dan runtuhnya nizom Islam, bermakna penderitaan dan kezaliman bermaharajalela.

Agenda besar Ummat ialah menunaikan janji yang diamanahkan Allah iaitu memelihara Agama-Nya dan menzohirkan ikrar kita dengan-Nya. Maka untuk menggalas tugas berat  ini,  Ummat perlu memproses diri  mereka supaya benar-benar mencintai Allah dan Rasul-Nya melebihi segala-galanya. Justeru seperti yang disuruh-Nya sendiri, kita wajib mengingati-Nya tanpa henti dan berSolawat kepada Nabiyy-Nya yang mulia tanpa jemu dengan memanifestasikannya dalam kehidupan kita.Inilah benteng paling kukuh dan senjata paling kuat dan berkesan dalam menghadapi musuh-Nya  dan musuh Nabiyy-Nya dan musuh seluruh orang beriman dan orang bertaqwa.

Pada tahun baharu Hijrah ini, marilah kita berazam untuk meneliti ulang secara tekun mengenai sikap dan hubungan kita dengan Allah dan Rasul-Nya.Kita bermuhasabah merenung dengan mendalam dan menilai kualiti Iman dan Islam kita dan memperbaikinya serta memperkukuhkannya dengan resepi Salaf al-Solih kita yang masyhur itu.

Allahumma, Rabbanaa

latuakhiznaa in nasiinaa

aw akhto’naa

Rabbanaa  laa tahmil ‘alaynaa isran kamaa hamaltahuu ‘ala ’l-ladziina min qablinaa

Rabbanaa wa laa tuhammilnaa ma laa thooqatalanaa bih

 wa‘fu ‘annaa wa ’ghfirlanaa wa ’r-hamnaa

Anta mawlaanaa fansurna ‘ala ’l-qawmi ’l-kaafiriin

Aamiin!

Semuga kita hidup mulia dengan Islam sebagai cara hidup kita, zohir dan batin dan memiliki sa ‘adah yang sebenar.

Muharram 1433 dari Hijratu ’n-Nabiy al-Musthofa sollallahu ‘alayhi wa aalihi wa sallam.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: