Kalimah Allah: NGO Bantah dan Minta Cari Formula Melalui Dialog

disiarkan Harian Metro http://www.hmetro.com.my/articles/Cari-formula-melalui-dialog/Article/:

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat) dan beberapa persatuan bukan kerajaan (NGO) Islam meminta kerajaan segera mengadakan dialog antara pemimpin Islam dan Kristian bagi mencari formula menyelesaikan isu penggunaan kalimah Allah’ oleh Herald-The Chatolic Weekly di dalam majalah keluaran mereka.

Timbalan Presidennya, Datuk Ahmad Ismail, berkata mereka mengambil pendirian yang bersepadu bagi menzahirkan kegelisahan berikutan perkembangan yang berlaku susulan keputusan itu.

“Selain Muafakat, kami juga mendapat sokongan Saba Islamic Media (Sim), Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Jemaah Islah Malaysia (Jim) dan Institut Khalifah.

“Isu ini jika tidak ditangani segera akan menambah kemelut salah faham antara agama yang sedia wujud dirantau ini” katanya yang turut membantah keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur itu.

Katanya, umum mengetahui kalimah Allah kata nama khas yang digunakan di dalam kitab suci al-Quran sejak dulu lagi berbanding apa yang termaktub di dalam Kitab Injil.

Dalam pada itu, Pengurus Sim, Shahkirit Kakulal Govindji, berkata kita perlu melihat isu penggunaan kalimah Allah itu dalam konteks negara ini.

Beliau bimbang penggunaan Allah dalam majalah berbahasa Melayu itu akan menimbulkan kekeliruan di kalangan masyarakat Islam terutamanya.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: