Kalimah Allah: Muafakat Sokong Menteri Datuk Zahid

Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (MUAFAKAT) menyokong kenyataan yang dibuat oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada 24hb Januari, 2009 berhubung isu kalimah Allah.

Muafakat menyokong ketegasan dan keberanian Datuk Seri Zahid dalam isu yang sudah sekian lama berlarutan. Muafakat merasakan amat perlu isu dan polemik seperti ini dihentikan buat selama-lamanya.

Semua pihak harus berusaha untuk menghormati perlembagaan Persekutuan negara serta tidak menimbulkan isu-isu atau mencabar kedaulatan agama Islam di negara ini yang boleh menggugat keharmonian yang sudah dipupuk baik di kalangan masyarakat kita.

Sekian,

A. Karim Omar

Setiausaha Agung

Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (MUAFAKAT)

.

.

Petikan dari Bernama:

… berhubung rayuan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Bernard Dompok supaya Kementerian Dalam Negeri (KDN) membenarkan penggunaan Allah dalam edisi terbitan bahasa Malaysia Herald Catholic, Ahmad Zahid meminta pihak berkenaan supaya menghormati Perlembagaan serta peraturan dan arahan yang telah dikenakan mengikut syarat-syarat pemberian permit oleh KDN.

“Pada hemat kami, mengikut Perlembagaan perkara 11(4), menjelaskan bahawa agama-agama lain tidak boleh disebarkan di kalangan orang Islam. Maka peraturan yang termaktub dalam Perlembagaan harus dihormati oleh agama-agama lain.

“Jangan tunggu hingga mahkamah memutuskannya sebab kita menghormati agama mereka, mereka juga harus menghormati agama kita. Kita berada dalam masyarakat majmuk dengan kepelbagaian agama. Jadi jangan cari masalah dengan orang Islam kerana orang Islam tidak pernah memusuhi agama lain di negara ini,” katanya.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: